Mobitel : HTC U12+ Recenzija

HTC ima lijep komad povijesti lutanja s raznim projektima, a njihov lanjski U11 model, kojeg koristim već godinu dana kao primarni uređaj, također je jedan od njih. Izuzetak je bio HTC 10, koji je po svemu bio fantastičan i apsolutno u rangu svih konkurentnih modela na tržištu u to doba. Ove godine bismo mogli reći da imamo pravog nasljednika te desetke jer HTC U12+ dolazi s gotovo svime što bi jedan kupac u današnje vrijeme mogao poželjeti.

Za početak, i kao najvažniju stvar u vrijeme kad proizvođači Androida kopiraju samo loše stvari od Appleovog iPhonea, HTC nema zuba. Nažalost, nema niti 3,5 mm izlaza za slušalice, i to je u stvari jedna od rijetkih mana ovog uređaja.

Mogli bismo reći da je HTC ove godine igrao na sigurno, gotovo bez nepotrebnih eksperimenata. U uređaj ugrađen trenutno najjači Snapdragon 845, u kombinaciji sa 6 GB RAM-a. Konačno imamo i dvije kamere na, kako sa stražnje, tako i s prednje strane. I zaslon je modernog 18:9 omjera stranica, a imamo i poboljšanja vezana uz Edge Sense, koji je prošle godine obilježio U Ultra i U11 modele, a krajem iste godine prihvatio ga je i sam Google ugradivši ga u svoj Pixel 2.

Vide se blage promjene koje je Google donio u ovu kompaniju, a koje su to i kakve, saznajte u nastavku.

I ovoga puta imamo stakleno kućište, ali nešto drukčije obrade. Prisjetimo se, lanjski U11 imao je staklenu poleđinu koja je ovisno o kutu pada svjetla blago mijenjala boje i nijanse. Slična je situacija i ove godine, ali ne toliko izražena kao prošle.

Naglasak je stavljen na izvedbu u plavoj boji s transparentnom poleđinom, koja nije potpuno transparentna u pravom smislu riječi, već samo jedan njezin dio oko i ispod kamere. Nažalost, testni primjerak je i ove godine došao u crnoj varijanti, tako da ćemo se poslužiti primjerom fotografija uhvaćenim na predstavljanju ovoga uređaja.

 

 

 

 

 

 

 

 

Bez obzira na boju, U12+ izgleda vrlo lijepo, ali i donekle neupadljivo. Sigurni smo da će se i ovo svidjeti određenom dijelu kupaca, a to je samo jedan od pokazatelja koliko je HTC išao na sigurno. Okvir je aluminijski, s precizno izrezanim otvorima, bez grubih prijelaza. Dakle završna obrada je na najvišem nivou.

 

Novost su tipke koje više nisu hardverske u klasičnom smislu. Smještaj je ostao isti, na lijevom boku uređaja. Donja tipka za uključivanje je rebrasta, tako da ne bi trebalo biti previše zabune i slučajnog pritiska na nju umjesto na tipku za stišavanje.

Pritiskom na bilo koju od njih, dobit ćete blagu povratnu vibraciju, dakle neće se fizički pomaknuti, odnosno – kliknuti. Slična situacija kao na iPhoneu i novom home tipkom, samo što je ovdje to nešto lošije riješeno.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ne bih nužno rekao da je rješenje loše, ali definitivno i nakon desetak dana i dalje preferiram prave fizičke tipke. S pozitivne strane, nadogradnjom softvera s beta verzije na prodajnu, tipke konačno rade savršeno i svaki put “klik” zabilježe savršeno točno. To inače nije bio slučaj u beta verziji softvera i bilo je iznimno iritirajuće koristiti ih.

Na suprotnoj strani kućišta smjestio se utor za dvije SIM kartice i micro SD karticu. Doduše, morat ćete odabrati želite li koristiti dvije SIM kartice ili jednu SIM i micro SD u kombinaciji. Nije ovo jedini uređaj s ovakvom zaprekom, ali definitivno je bolje imati mogućnosti korištenja dviju SIM kartica nego ne imati uopće.

Na donjoj strani smjestio se USB-C utor, a pokraj njega glavni mikrofon i zvučnik. Povrh zaslona smjestile su se dvije prednje kamere, slušalica, klasični set senzora kao i LED-ica za obavijesti. Čitač otiska prstiju premješten je na stražnju stranu ispod dvostruke kamere.

S novim izduženim zaslonom, i U12+ je nešto viši i uži od lanjskog U11, a dimenzijama otprilike odgovara Galaxyju S9+. Zahvaljujući staklenoj poleđini, vrlo je sklizak i podložan oštećenjima, doduše ne koliko i Samsung sa svojim zakrivljenim zaslonima.

Lijepo je što i ove godine u pakiranju dobivate plastičnu zaštitnu maskicu, koja će zasigurno u dobroj mjeri zaštiti uređaj, barem dok ne kupite neku deblju i robusniju.

Osim što ostavlja lijep dojam u ruci, ne trebate se brinuti niti ako ga slučajno zalijete dok leži na stolu u lokalnom kafiću, jer dolazi s IP68 certifikatom. Bez obzira na certifikat, mi i dalje ne preporučujemo skakanje u bazen i slične aktivnosti, jer garancija neće pokriti oštećenja uzrokovana prodiranjem vode u unutrašnjost uređaja.

ZASLON

HTC ima dugu povijest sa svojim SuperLCD zaslonima, a ove godine dolazi u šestoj generaciji, koju smo doduše već vidjeli na U11+ modelu. Nisam siguran ima li razlike u odnosu na njega, jer nisam imao primjerak U11 Plusa da ih direktno usporedim, ali svakako mogu reći da se vidi razlika u odnosu na obični U11. Bolji je u svim segmentima.

1440 x 2880 piksela, na 6″ dijagonali 18:9 omjera stranica, rezultira s iznimno visokih 537 ppi. Rezoluciju možete i spustiti na FHD+, ali u tome osobno ne vidim nikakvih prednosti, čak niti eventualne uštede na potrošnji baterije.

Benefite eventualno možete vidjeti ukoliko u potpunosti isključite Always On način rada. On je zadano namješten da se uključi samo kad podignete uređaj sa stola. Meni osobno u takvom načinu rada ne služi ničemu, jer se orijentiram prema LED-ici za obavijesti, a u konstantno uključenom načinu troši previše struje.

U svakom slučaju, drago nam je da mogućnosti ima, a na vama je da odlučite koliko vam je potreban. Šteta što i HTC nije prešao na AMOLED zaslone, barem zbog upravo navedenog razloga.

Valja napomenuti da je ovo definitivno jedan od najboljih LCD-a na tržištu, ali da je isto tako lošiji od zaslona ugrađenih u Samsungove top modele koji su ipak za koplje bolji od prve iduće konkurencije.

HARDVER I PERFORMANSE

Snapdragon 845 trenutno je najjači Qualcommov procesor ugrađivan u smartfone, pa tako pokreće i HTC U12+. Riječ je o osmerojezgrenom procesoru s 4 Kryo 385 Gold jezgre koje kucaju na taktu od 2,8 GHz i 4 štedljivije Kryo 385 Silver jezgre na 1,7 GHz.

6 GB RAM-a je odlična podloga za budućnost, a 64 GB interne memorije neki minimum za ovu godinu ispod kojeg niti jedan proizvođač ne bi trebao ići. Na predstavljanju uređaja shvatili smo da će bazni model imati 128 GB, a što je bilo realno i za očekivati, ali to ipak nije slučaj pa je uslijedilo blago razočaranje. S pozitivne strane, ukoliko vam je 64 GB malo, imate mogućnost proširenja memorije s micro SD karticama ili mogućnost kupnje verzije sa 128 GB, ali za njega ćete morati zavući ruku dublje u džep.

Posebno me oduševio pomak u kvaliteti prijema signala koji je dignut u odnosu na U11. Osjeti se to, posebno u područjima slabije pokrivenosti u ruralnim područjima. Slušalica je također vrlo kvalitetna, a s čak 4 mikrofona, razgovori prođu ugodno čak i u bučnijim prostorima.

Nažalost nismo dobili kutiju, tj. prodajno pakiranje, ali koliko vidimo po internetu, u njemu bi trebao biti uključen i adapter s USB-C utora na 3,5 mm izlaz. Ovo nije baš najsretnije rješenje, ali takvi su negativni trendovi posljednje dvije godine.

U pakiranju sigurno dobivate vrhunske HTC-ove slušalice koje će vas odlično poslužiti čak i ako nemate neke kvalitetnije već u pripremi. Izgledaju mi identično kao i one iz prošle godine, a i zvuče tako, pa je pretpostavka da ih HTC nije mjenjao. Nije to loša stvar jer su vrlo dobre i imaju odlično smanjenje okolnog šuma.

Kućište je i dalje osjetljivo na stisak šake, ali ovoga puta imamo i poboljšanja vezana uz te senzore, no o tome više u softverskom dijelu.

I ove godine imamo BoomSound zvučnike, a koji su doživjeli osjetno poboljšanje u odnosu na prošlu. Nije to pravi stereo zvuk kao kod nekih drugih proizvođača, ali je konačno toliko dobro izbalansiran da se razlika između zvučnika u slušalici i onoga na dnu uređaja, ne primijeti toliko. Tako da je općenito iskustvo gledanja filmova ili videa puno bolje nego kod prošle dvije generacije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *